Vedad Ibisevic pustiul vedeta din Bundesliga

La 24 de ani, Vedad Ibisevic are Bundesliga la picioare cu cele 18 goluri marcate in doar 17 partide, pentru Hoffenheim. In lupta directa cu Eto’o (Barcelona) si El Hamdaoui (Alkmaar), ambii cu cate 15 goluri, Vedad isi doreste sa castige Gheata de Aur a Europei (trofeu detinut in prezent de Cristiano Ronaldo – Manchester United). Anelka este golgeter în Anglia cu 14 reu?ite în 18 partide, în timp ce perechea lui Mutu din atacul Fiorentinei, Gilardino, conduce topul golgeterilor în Italia cu 12 goluri marcate. În România, golgeter este mijloca?ul Rapidului, Juliano Spadacio. Portughezul giule?tenilor are 9 goluri marcate în 17 meciuri.

Jucatorul bosniac nascut in Vlasenica, SFR Yugoslavia, si-a parasit tara impreuna cu familia in anul 2000 si a semnat un contract cu FC Basel (Elvetia). Dupa doar zece luni, s-a mutat in St.Louis (S.U.A.), unde a jucat un sezon pentru echipa locala. Pe durata facultatii, Vedad a fost numit cel mai promitator jucator strain din Statele Unite si in scurt timp a fost cumparat de Chicago Fire.

In timpul unei sesiune de antrenamente, Ibisevic a fost observat de antrenorul francezilor de la Paris Saint Germain, Vahid Halilhodzic, care i-a vrut imediat semnatura pe contract. Din nefericire pentru tanarul talentat, a prins de putine ori prima echipa a PSG-ului si a fost imprumutat in liga secunda, la FCO Dijon. In 2005, Vedad a semnat un contract pe doi ani cu Dijon, pentru care a evoluat in 33 de partide si a marcat zece goluri.

In mai 2006, bosniacul semneaza un nou contract, de data aceasta cu echipa germana Alemannia Aachen si pe 12 iulie 2007 face “marele salt” la TSG 1899 Hoffenheim.

Debutul la echipa nationala l-a avut pe 24 martie 2007, impotriva Norvegiei. Primul gol pentru Bosnia-Hertegovina l-a inscris pe 13 octombrie 2007 in meciul cu Grecia, de la Atena.

Pana in prezent, Ibisevic a jucat in 117 partide oficiale, a inscris 41 de goluri si a dat zece pase de gol.

Hoffenheim conducea in clasamentul din Germania cu 38 de puncte, la finalul turului. Primele de etape din retur a gasit insa echipa Hoffenheim nepregatita, in special in aparare, motiv pentru care ei au pierdut primul loc. Vedad Ibisevic va reusi numai daca si Hoffenheim va continua lupta pentru un loc in Champions League in Bundesliga!

No comments: